Het kan je zomaar overkomen. Vage klachtjes hier, pijntjes daar, en langzaamaan wordt het steeds erger. Zo kwam ik uiteindelijk met buik- en rugpijnen bij de dokter, en wat bleek? Ik had galstenen en mijn galblaas moest er uit. Godzijdank niet iets ernstigs, maar wel vervelend genoeg om je flink beroerd te maken. Pijn, misselijk en slecht slapen door nachtelijke krampaanvallen.

Normaalgesproken laat ik me niet verhinderen door een griepje of pijntje. Met paracetamol en een portie wilskracht kom je een heel eind. Maar deze keer ben ik echt gevloerd. Ik mis, voor het eerst sinds ik in 2011 als ZP-er startte, het comfort van een loondienstverband. Ik kan me niet ziek melden om me over te leveren aan de medische molen. En geen collega’s die automatisch je agenda overnemen, afspraken voor je afbellen enz. De zaken gaan in volle vaart gewoon door. Wel meld ik me bij mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering want ik heb geen idee hoe lang het duren gaat. Maar dit levert in eerste instantie slechts administratie op.

Na weken van wachten, bellen, ziekenhuisbezoeken en nog meer wachten, hoor ik dat ik over 2 weken geopereerd kan worden. Hoera, eindelijk weet ik waar ik aan toe ben, kan ik gaan plannen en opdrachtgevers gaan informeren. In overleg trainingen verzetten, sessies annuleren en zaken overdragen aan mijn (God zij geprezen) ZP-collega Cecile Snijders. Ik stuitte op veel begrip, flexibiliteit en meedenken. Wat een topklanten heb ik! (En wat een topcollega; Cecile, duizend maal dank!).

Inmiddels is de operatie achter de rug. Een heleboel galstenen minder en vol goede moed werk ik nu aan mijn herstel. Dat kost meer kruim dan verwacht, maar het gaat wel elke dag een stukje de goede kant op.

Ik hoor het niet vaak, ZP-ers die uitvallen. Maar het gebeurt dus wel. En ok, het hebben van een AOV geeft dan een (iets) gerust gevoel. Maar veel fijner en veel belangrijker is; dan te merken dat niet alleen je vrienden en familie, maar ook je zakelijk netwerk zo super met je mee wil denken! Bedankt iedereen!

 Deze blog is ook gepubliceerd op LinkedIn op 17 juni 2016.